پایان نامه آماده کارشناسی ارشد – قسمت 17 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
مزایای داوری موردی
ممکن است طرفین به دلیل این که داوری موردی برای دعوای آن ها مناسبتر از داوری سازمانی است، آن را برگزینند. در مواردی که دعوا بین طرفین رخ داده و موجود است گزینش داوری موردی معمول و رایجتر میباشد، زیرا در این وضعیت نیازمندیهای رسیدگی داوری به وضوح برای طرفین مشخص بوده و بر اساس آن ها قواعد داوری دعوای خود را تنظیم خواهند کرد، گر چه در این مرحله احتمال رسیدن به توافق سریع کم میباشد. این نوع داوری دارای ویژگیها و مزایای زیر میباشد:
اول: به طور کلی در جایی که طرفین برای حل و فصل اختلافات خود از طریق داوری به توافق میرسند داوری موردی در نظر است، مگر این که آن ها بر داوری سازمانی تصریح نمایند. در جایی که طرفین نسبت به انتخاب سازمان داوری نظرات متفاوتی داشته باشند، به طور معمول داوری موردی وجهالمصالحه قرار میگیرد.
دوم: در این نوع داوری طرفین بر روش و آیین داوری کنترل داشته و مایل نیستند که این امور از داوری آن ها تحت نظارت یا کنترل اداری سازمانی خاص قرار گیرد.
سوم: داوری موردی به طور معمول در اختلافاتی که یک طرف آن دولت یا سازمان های دولتی میباشند، به کار گرفته می شود. در بیشتر موارد نهادهای حکومتی تمایل ندارند که دعوای خود را به مسئولان یک سازمان داوری احاله دهند و آن را خلاف منزلت حاکمیتی یا تنزل ارزش حاکمیتی میدانند. این تلقی ناشی از بیطرف یا خنثی ندانستن سازمان داوری خاص یا محلی است که داوری سازمانی در آنجا قرار دارد. برخی دولتها به طور کلی ترجیح می دهند که یک روش موردی مستقل برای داوری دعوا یا دعاوی خود ایجاد کنند که به این طریق حداکثر درجه اطمینان را از لحاظ غیر ملی بودن ایجاد کند و بر حاکمیت آن ها کمترین تاثیر را داشته باشند.
چهارم: در داوری موردی، چون خود طرفین جریان آن را کنترل میکنند، می تواند کم هزینهتر از داوری سازمانی باشد، به ویژه آن که هزینه های خدمات داوری سازمانی در داوری موردی یا وجود ندارد یا بسیار کم است و همچنین حقالزحمه داوران به طور معمول توافقی است و ممکن است به کمتر از نرخ داوری سازمانی توافق شود.
ب) داوری سازمانی و مزایای آن
در صحنه بین المللی سازمانها یا مؤسسات داوری بین المللی بسیاری وجود دارد که به امر داوری میپردازند. در سالهای کنونی شمار سازمان های جدید در سراسر جهان بسیار زیاد بوده است. افزون بر نهادهای سنتی و موجود، بسیاری از کشورها و مراکز عمده تجاری سازمانهایی را تأسيس نموده اند که خدمات داوری ارائه مینمایند. این سازمانها به طور معمول قواعد داوری خاص خود را دارند یا ویژه خدمات داوری هستند یا بخشی از فعالیتها و وظایف آن ها داوری میباشد و به حسب ساختار سازمانی خود در اداره داوری نقش دارند و ان را تسهیل میکنند.
داوری سازمانی در جایی است که طرفین توافق میکنند داوری اختلاف آن ها توسط یا تحت نظارت یک سازمان داوری موجود برگزار شود یا توسط آن سازمان کنترل، اداره یا مدیریت شود.
نخستین موضوع برای طرفین قرارداد این است که یک سازمان داوری مناسب برای قرارداد یا دعوای خاصشان انتخاب کنند. به عنوان مثال در دعاوی مربوط به سرمایه گذاری که یک دولت طرف دعوا است، داوری ایکسید می تواند مناسبتر باشد یا برای داوری دعوایی که مربوط به یک منطقه خاص جغرافیایی می شود، سازمان داوری منطقهای موجود در آن بخش جغرافیایی ترجیح داده خواهد شد. در بیشتر موارد طرفین سازمان داوری را بدون آگاهی انتخاب میکنند، زیرا به طور معمول یکی از طرفین سازمانی را پیشنهاد می کند و طرف دیگر بدون داشتن اطلاعی در خصوص آن، قبول می کند یا ممکن است یک سازمان داوری در منطقه جغرافیایی خاصی یا در یک محدوده حرفهای یا صنعتی خاص، خیلی خوب، معروف و شناخته شده باشد و بر این اساس انتخاب شود. در هر حال این انتخاب یک تصمیم بسیار مهمی است که باید در ابتدای مذاکرات قراردادی اتخاذ شود و به بررسی های دقیقی نیاز دارد.
هر سازمان داوری ویژگیهای خاص خود را دارد و هر یک از سیستمها و قواعد سازمان های داوری شرایط و لوازم خاصی برای مسایل مختلف داوری مانند تعداد داوران، حق طرفین در انتخاب، پیشنهاد و نصب داوران، حدود استقلال و بیطرفی داوران، اختیار داوران در کنترل جریان رسیدگی داوری و به ویژه صدور دستور اقدامات تامینی و موقت، و چگونگی محاسبه هزینه داوری و حقالزحمه داوران، مقرر مینمایند.
بین سازمان های مختلف داوری از جهت سطح و نوع اداره داوری تفاوت اساسی وجود دارد. به عنوان مثال، آی.سی.سی داوری را توسط داوری نامه، تعیین محدودیت زمانی برای صدور رأی و کنترل رأی از لحاظ شکلی اداره می کند، در حالی که دادگاه داوری بین المللی لندن پس از نصب دیوان داوری، اداره داوری را به رسیدگی به جرح داوران و وساطت در توافق و پرداخت حقالزحمه آن ها محدود می کند. بنابرین لازم است هنگام انتخاب یک سازمان داوری طرفین از ویژگیهای آن آگاه باشند.
عمده مزیتها و ویژگیهای داوری سازمانی عبارتند از:
اول: به طور معمول سازمان های داوری به گونه ای هستند که برگزاری یک داوری خوب را تامین میکنند. توسط این سازمانها یا تحت نظارت آن ها دیوانی تشکیل می شود که بتواند به خوبی داوری را برگزار کند (تشکیل دیوان مناسب داوری) و طرفین و داوران نمی توانند با عدم همکاری خود، در روند آن خلل ایجاد یا آن را خنثی کنند.
دوم: سازمان های داوری معتبر با عملکرد بیطرفانهای که در اجرا و نظارت بر داوری دارند، محیط و مرجع مناسبی برای حل اختلافات مرتبط با قطبهای سیاسی و اقتصادی مختلف میباشند.
سوم: سازمان های داوری پرداخت هزینه های داوران را تحت نظر خواهند داشت، حقالزحمه داوران را مشخص و کنترل خواهند کرد و در جریان داوری هزینه ها را به حداقل خواهند رساند.
چهارم: سازمان داوری به ویژه برای آغاز داوری در مواردی که خوانده تمایلی به همکاری در داوری ندارد یک کمک کننده بسیار خوب خواهد بود. با وجود سازمان داوری، در صورت عدم همکاری یک طرف، نیاز به رجوع به دادگاه ملی برای تشکیل دیوان داوری و نصب داور (در قانون آن کشور چنین پیش بینی شده باشد) نخواهد بود.
پنجم: سازمان های داوری، نقص نبود یک قانون داوری خوب و حمایت کننده از موافقتنامه های داوری را جبران میکنند.
ششم: داوری سازمانی اعتبار خود را از نام سازمان داوری مربوط میگیرد. در کشورهایی که دخالت سیاسی در داوری وجود دارد یا دادگاهها و قوانین نظر مساعدی نسبت به داوری ندارند، طرفین داوری این مزیت را در نظر دارند که وقتی درصدد اجرای رأی داوری بر میآیند، رأی آن ها توسط یک سازمان مورد احترام در سطح بین المللی صادر شده باشد یا نام آن را با خود داشته باشد. بنابرین طرفین ترجیح می دهند رأی داوری تحت نام یک سازمان صادر شود. چنین مهری به هر حال کمک و تقویت کننده داوری خواهد بود.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-09-07] [ 07:43:00 ب.ظ ]
|