مقالات و پایان نامه های دانشگاهی | واژه های کلیدی: فرهنگ سازمانی، خلاقیت، مدیران و معاونان جمعیت هلال احمر – 9 |
واژه های کلیدی: فرهنگ سازمانی، خلاقیت، مدیران و معاونان جمعیت هلال احمر
فصـل اول
طـرح تحقـیـق
۱-۱ مقدمه
فرهنگ سازمانی موضوعی است که به تازگی در دانش مدیریت و در قلمرو رفتار سازمانی راه یافته است. به دنبال نظریات و تحقیقات جدید در مدیریت، فرهنگ سازمانی دارای اهمیت روزافزونی شده و یکی از مباحث اصلی و کانونی مدیریت را تشکیل داده است. جمعیتشناسان، جامعهشناسان و اخیراًً روانشناسان و حتی اقتصاددانان توجه خاصی به این مبحث نو و مهم در مدیریت مبذول داشته و در شناسایی نقش و اهمیت آن نظریه ها و تحقیقات زیادی را به وجود آورده و در حل مسائل و مشکلات مدیریت به کار گرفتهاند (شجاعی،۱۳۸۴،ص۱۲).
ما در این پژوهش سعی داریم تا رابطه بین فرهنگ سازمانی و مؤلفه های آن را با خلاقیت مقایسه کنیم و مشخص کنیم چه رابطه بین این دو شاخص وجود دارد . اهداف ویژه تحقیق بررسی تک تک مؤلفه های فرهنگ سازمانی با خلاقیت مدیران و معاونان جمعیت هلال احمر استان زنجان میباشد . در این فصل ابتدا بیان مسئله و اهمیت و ضرورت انجام پژوهش ارائه شده سپس اهداف و سوالات تحقیق و تعریف نظری و عملیاتی متغیر ها آمده است.
۲-۱بیان مسأله تحقیق
یکی از تحولات اساسی که در مدیریت امروزی شکل گرفته است تحول در نحوه نگرش به سازمان است. تا قبل از دو دهه پیش چنین تصور میشد که سازمانها ابزار عقلایی برای ایجاد هماهنگی و کنترل افراد در جهت دستیابی به اهداف بوده و دارای سطوح عمودی از بخشها، قسمتها و واحدها میباشند و مبتنی بر روابطی از قدرت هستند. ولی امروزه اذعان میشود که سازمانها چیزی بیشتر از این موضوع بوده و توجه به موضوعاتی همچون جو سازمانی و فرهنگ سازمانی به عنوان پدیدههای نسبتاً جدیدی در مطالعات سازمان و مدیریت نوین بیشتر مد نظر بوده و در دهه های اخیر به شدت فراگیر شده است(گلومس[۱]،۲۰۰۷،ص۳۵).به عقیده رابرت کویین برای شناخت سازمان و رفتارها و عملکرد کارکنان، شناخت فرهنگ گامی اساسی و بنیادی است، زیرا با اهرم فرهنگ به سادگی میتوان انجام تغییرات را تسهیل و جهتگیریهای جدید را در سازمان پایدار کرد. از اینرو فرهنگ سازمانی یک عامل اساسی در موفقیت و تحقق اهداف بلند مدت سازمان میباشد(رها عزآبادی،۱۳۷۹). از نظر گلومس و همکارانش، فرهنگ سازمانی تعیین کننده تفکرات، احساسات و اعمال یک سازمان میباشد(گلومس،۲۰۰۷،ص۳۵). و بر روی تمامی جنبههای سازمان اثرگذار بوده و در هر سازمانی پدیدهای به دور از تأثیر فرهنگ نیست.ریشه و عوامل اصلی موفقیت یا شکست مؤسسات و سازمانها در فرهنگ سازمانیشان جستجو میشود. فرهنگ سازمانی شکاف بین متغیرهای اثرگذار سازمان رسمی و چگونگی انجام واقعی کار را هویت میبخشد(آقایی فیشانی،۱۳۸۷،ص۱۸).
رابینز[۲] (۱۹۹۱) در تعریف خود در مورد خلاقیت چنین میگوید: خلاقیت به معنی توانایی ترکیب ایده ها در یک روش منحصر به فرد یا ایجاد پیوستگی بین این ایدههاست.
لوتانز[۳] نیز خلاقیت را به وجود آوردن تلفیقی از اندیشهها و رهیافتهای افراد و یا گروهها در یک روش جدید تعریف میکند.
به همین دلیل لازم است که مدیران از فرایند مدیریت خلاقیت در سازمانها آگاه باشند و توسط فرایند هایی آن را تشویق نمایند تا سازمانها با به کارگیری خلاقیت بتوانند اثربخش شده و قادر باشند راههای جدیدتر، بهتر و خلاقتر انجام وظایف را بیابند. همچنین افزایش سطح خلاقیت سازمانی باعث می شود که سازمان ها در رویاروی با بحران ها انعطاف پذیر تر و به طور منطقی با مسائل و تنگناها برخورد کنند و در صورت نیاز به تغییر و تحول در سازمان، پس از بررسی دقیق و عالمانه، آن را اعمال کنند. از آنجایی که عمده کار و فعالیت انسانها در سازمانها انجام میگیرد، مدیران میتوانند ظهور خلاقیت را در سازمانها با ایجاد زمینهی مناسب سرعت بخشند(آقایی فیشانی،۱۳۸۷) و این تحقق نخواهد پذیرفت، مگر اینکه خود مدیران دارای افقهای فکری خلاقانه باشند.
با توجه به بخشهای کاری جمعیت هلال احمر که در امور بهداشتی،آموزشی کمک رسانی و بخش خدمات توانبخشی فعالیت دارد باید موضوع خلاقیت و فرهنگ جدی گرفته شود.از آنجایی که مدیران جمعیت باید در مواقع ضروری بسیار مشکل و خطرناک تصمیمات سریع و درستی را بگیرند برای کمک رسانی به آسیب دیدگان مسائل آموزش و بهداشتی از این رو خلاقیت این مدیران در مواقع اضطراری بسیار حائز اهمیت میباشد.از این رو سعی شده تا در این تحقیق به بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت مدیران جمعیت پرداخته شود.
۳-۱اهمیت و ضرورت تحقیق
“
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1401-09-20] [ 07:36:00 ق.ظ ]
|