پایان نامه آماده کارشناسی ارشد – قسمت 7 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
-
-
- همکاری و مشارکت[۳۲]: یک ویکی بخش مهمی از یک ابزار همکاری و مشارکت است. کاربران باهم برای ایجاد یک محصول نهایی کار میکنند خواه آن محصول یک گزارش یا یک راهنمای مرجع و یا یک دانشنامه باشد. مزیت آن در قابلیت تسهیل کار برای کاربران جهت همکاری بدون هیچ نوع تقسیم کار از پیش تعیین شده است. به حمایت آنچه که «جنگ ویرایشی[۳۳]» خوانده میشود، کاربران میتوانند حتی بر روی یک صفحه در یک زمان کار کنند. یک ویکی جهت پشتیبانی از ارتباط بین کاربران چیز خوبی نیست. همچنین، بسیاری از ویکیها دارای صفحات بحث هستند، اما برای بحثهای دقیقتر ابزارهای دیگری مثل پست الکترونیکی یا گروههای بحث وبی کارکرد بهتری دارند.
-
-
- در کل صفحات ویکی دارای نظم از پیش تعیین شدهای همانند نظمی که در کتاب است، نیستند. همانند وب، صفحات ویکی در یک ساختار شبکهای به هم پیوند داده میشوند. سازماندهی دانش در یک شبکه، به جای نظم ترتیبی، به روش زبان طبیعی ارائه دانش، ظاهر میشود. ایجاد پیوند در یک ویکی در کل بسیار آسان است یعنی استفاده از نحوه پیوندی برای یک گزینه خاص، به طور معمول با قرار دادن آن گزینه بین دو علامت پرانتز یا نوشتن آن با حروف بزرگ و کوچک مثل (WikiWikiWeb) یک پیوند بلادرنگ به یک صفحه ویکی که دارای آن واژه به صورت عنوان است، ایجاد میکند.
-
- اندامواره[۳۴]: به دلیل نبودن نظارت کافی و نیز تقسیم کار، یک ویکی خود را به شیوه اندامواره توسعه میدهد. درباره یک موضوع ممکن است اطلاعات دارای جزئیات بسیار زیادی باشد، درحالی که موضوعهایی با اهمیت مشابه ممکن است جزئیات زیادی نداشته باشند.
-
- خوددرمانگری[۳۵]: ویکیها به خرابکاری و تخریب (کاربران بدخواه، اطلاعات را حذف میکنند یا اطلاعات اشتباه وارد میکنند) حساس هستند. بهویژه ویکیهایی که به کاربران ثبت نام نکرده اجازه ایجاد تغییرات را میدهند با این مشکل مواجه هستند. با این حال، یک ویکی توان بالقوه زیادی برای خوددرمانگری دارد. موقعی که تعداد زیادی از افراد صفحات را مطالعه میکنند، اگر جامعه به اندازه کافی بزرگ بوده باشد و افراد متخصص از حوزه های مختلفی نیز حضور داشته باشند، در آن صورت خرابکاری و اطلاعات نادرست به احتمال زیاد در یک زمان به نسبت کوتاه، تصحیح خواهد شد.
- اعتماد[۳۶]: جوامع ویکی بر اعتماد بین کاربران خود بسیار متکی است. از آنجا که در ویکیها برگرداندن تغییرات اعمال شده توسط کاربران بسیار آسان است، در مواقعی که چندین کاربر به دلیل عدم توافق برسر یک موضوع تغییرات یکدیگر را برمیگردانند، ممکن است این کار به سرعت به یک «جنگ ویرایشی» تبدیل شود و به علت ویژگی هرج و مرجگرایانه آن، هیچ فرد صاحب اختیاری برای اتخاذ تصمیم نهایی وجود ندارد. البته جامعه میتواند از طریق رأیگیری به اجماع دست یابد، ولی هیچ راهی برای مجبورکردن کاربران درگیر برای پذیرفتن اجماع وجود ندارد (اسپک[۳۷]، ۲۰۰۷ ، نقل در پاشائیزاد، ۱۳۹۰).
همچنین، وی و گیوستی خصوصیات ویکیها را در روش مقایسهای با دیگر وبسایتها به شرح زیر توصیف نمودهاند:
-
- وبلاگ مجموعهای از صفحات حاوی تعدادی از پستهای کوتاه است که در یک ترتیب زمانی برای خواندن کاربران نمایش داده میشود. بر خلاف ویکی تنها یک نویسنده میتواند اطلاعات را به یک وبلاگ ارسال کند. سایر کاربران نیز تنها میتوانند پستها را مشاهده کرده و درصورت تمایل به آن ها پاسخ دهند و اجازه هر گونه تغییرات در محتوا را ندارند. نویسنده وبلاگ میتواند در مورد هر موضوع که او علاقه دارد بنویسد و در واقع مطالب وبلاگ منعکس کننده نظر شخصی نویسنده است. در حالی که، یک صفحه ویکی منعکس کننده دیدگاهها و داده ها از منابع و نویسندگان متعدد است. وبلاگها معمولا بر روی ارتباطات یک به چند متمرکز شده است، در حالی که ویکی بر روی ارتباط چند به چند با محتوای مشترک متمرکز شده است.
-
- لیستهای پستی بسیاری از کاربران تنها از طریق یک منبع از قبیل یک مدیر، به روز رسانی شده و پیام دریافت میشود. در حالی که در یک ویکی به عنوان محیطی کارآمد در توزیع اطلاعات، استفاده از لیستهای پستی زمان همکاری دست و پا گیر هستند، بهطوریکه تلاش ویکیها برای برگزاری بحثها، مخصوصا با کاربران متعدد، بیش از یک لیست پستی میتواند در جلوگیری از پیام های تاخیری، از دست رفته و تداخل پاسخها با هم کاربرد داشته باشد. در واقع ویکی به روز رسانیها و پاسخهای آنی را نمایش میدهد.
-
- تالارهای بحث و تبادل نظر یکی دیگر از روشهای محبوب همکاری است که به کاربران اجازه صحبت کردن در مورد متن را میدهد. پیامها به ترتیب زمانی نمایش داده میشود به صورتی که هرپیام در مورد یک «موضوع» در واقع پاسخی به پست قبلی است. با این حال، بر خلاف ویکی، تالارهای بحث و تبادل نظر کاربر را تنها به اضافه کردن و ویرایش محتوای خود محدود میکنند و کاربران تنها قادر به پاسخگویی به اطلاعات ارسال شده توسط کاربران دیگر هستند، هر چند آن ها توانایی ایجاد تغییر و یا اضافه کردن مطلب همان طور که در ویکی انجام میشود را ندارند.
-
- سایتهای شبکه های اجتماعی اغلب مجموعهای از صفحات مدیریت شده توسط کاربرانی هستند که آن ها را ایجاد کردهاند. به طور خاصتر، به هر کاربر یک صفحه اختصاص داده شده که میتواند در آن صفحه در مورد خودش اطلاعاتی به منظور تعامل با دیگر کاربران قرار دهد. سایتهای شبکه های اجتماعی از این نظر که به کاربران خود اجازه تغییر محتوا در صفحات خود را میدهد، بسیار شبیه به سایتهای ویکی است اما با این حال، بر خلاف ویکی، سایتهای شبکه های اجتماعی به کاربر تنها اجازه تغییر محتوای مربوط به صفحه خودش را میدهد. اساسا، سایتهای شبکه های اجتماعی مجموعهای از وبلاگها و نه سایتهای ویکی هستند.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-08] [ 09:26:00 ق.ظ ]
|